In de kijker

Partnership met Gezinsbond Zwijnaarde

👊 De Gezinsbond Zwijnaarde en Progress slaan de handen in elkaar om het belang van beweging voor een gezonde geest en lichaam te benadrukken. Als onderdeel van deze samenwerking bieden wij als Progress exclusieve voordelen aan haar leden.

Meer info

Opinie: Terugbetaling diëtiste in geval van obesitas

 

Terugbetalen diëtiste in geval van obesitas

De titel veraadt al veel, maar kort geschetst legt N-VA volgend voorstel op tafel:

"Mensen die lijden aan obesitas zouden ook de hulp van een diëtist of psycholoog moeten terugbetaald krijgen. Het aantal maagoperaties in ons land is de laatste vijf jaar sterk gestegen, waardoor de kosten voor de sociale zekerheid zijn opgelopen met een kwart. Vaak kunnen gewichtsproblemen al worden opgelost door consultaties bij een diëtist of een psycholoog, maar die worden niet terugbetaald voor mensen met overgewicht." (Bron 1)

Los van het politieke, is het een idee dat Progress, in het bijzonder de personal trainers, met veel plezier steunt. Echter missen de personal trainers een cruciale factor in dit verhaal om het "probleem" (als we het al zo mogen noemen) aan te pakken, genaamd "bewegen". En dan hebben we het nog niet eens over (intensief) sporten.

Maar wat heb je aan gezonde voeding als je een sedentair leven leidt? Je gezondheid hangt af van verschillende aspecten en bewegen is hier cruciaal in. Niet alleen voor het aanpakken van obesitas, maar voor zoveel meer:
- Goed voor hart en bloedvaten
- Stimuleert de hersenen
- Daling van kansen op Alzheimer
- Positieve invloed op je psychologische "mindset"

...en zo kunnen we nog even doorgaan zonder in detail te treden. Als het maar op een bewuste manier gebeurt waarbij je je grenzen op een juiste manier verlegt! Het is net daar dat wij, de personal trainer, de knowhow en ervaring hebben om je sportieve doelstelling op een veilige, wetenschappelijke en gezonde manier te bereiken. 

Ondanks we met ons allen het nut en belang van bewegen/sporten inzien, blijft "Personal Trainer" een niet erkend beroep, laat staan dat onze sessies terug betaald zouden worden. Op politiek niveau is er dus nog een lange weg te gaan. Zolang bewegen/sporten niet in het totaaltraject aangeboden wordt, zullen deze (en tevens alle sedentaire mensen) een grote impact blijven hebben op de sociale zekerheid.

 

 

Bron artikel:

Bron 1: https://nieuws.vtm.be/politiek/n-va-wil-dietist-bij-obesitas-terugbetalen